Történelem - Zoo Tirgu-Mures

Történelem

A 60-as években létrehozott állatkert, a helyi lakók és a turisták számára egyaránt fontos látványosságot jelent a városnak. Alapításkor az állatkert 600-700 m2-en feküdt, ami 1965-ben meg lett növelve 20 hektárra. Kapunyitáskor csupán: 3 farkas, 2 medve, 2 vaddisznó, 2 fácán és egy őz volt, ez a szám nagyot nőtt 2002-ig és ma már kb. 750 állat él itt, 150 helyi és egzotikus fajt képviselve.

Az évek során az állatkert sok pavilonnal és egyéb részleggel gazdagodott.

Az első bővítések között az oroszlánok pavilonját említenénk meg, amely az idők folyamán otthont adott az állatkert legtöbb macskafajtáinak, de most csak az orszlánok lakják. Említésre méltó a medve-barlang, a tigris-barlang, a ló és egyéb növényevők istállói és az azokhoz tartozó kifutók.

Az 1983-ban lett befejezett trópusi pavilon, 3 alrészlegre osztható: az akváriumok, a hüllők terráriuma és a papagájoknak kialakított részleg. Ugyanitt egy kis botanikus kert is található, amely trópusi esőerdő jelleget ad az épületnek. Később az épülethez külső röpdéket is csatoltak amelyek díszmadaraknak adnak otthont.

Az 1990-ben nyílt emlősök pavilonja az első és legnagyobb ilyen típusú építmény az országban. A pavilonban van egy üveggel befedett tágas és világos előtér, itt vannak a belső ketrecek és a közepén szintén trópusi növényzet található, amely növeli az egzotikus hangulatot. A majmokat kíváncsivá teszi és éhüket csitíthatja a banánfa, amely folyamatosan terem és amely a leglátványosabb és legnagyobb növény a helységben.

Jelen pillanatban az állatkert 5 nagy részre osztható, mindegyik részlegnek szakosodott gondozói vannak. Összesen 38-an gondoskodnak az állatok ellátásáról, gondozásáról.

A Marosvásárhelyi Állatkertet évente 180 000 ember látogatja.

2004-ben kezdődött az állatkert modernizálása, új víz, gáz és elektromos infrastruktúra kialakításával. Az utak újra lettek aszfaltozva, a kisebbek pedig kikövezve.
Közvilágítás lett szerelve az állatkert teljes területére.
Európai Uniós standardokat követve, minden évben történt újítás, vagy bővítés.
A 2004-ben lett elindítva a „A Marosvásárhelyi Állatkert újrarendezése és modernizálása" nevű projekt 4.5 millió Eurós befektetéssel és a következő tevékenységeket foglalja magában:
– az állatkert területének 20-ról, 40 hektárra való növelése
– egy 5 hektáros félrezervátum kialakítása a medvéknek és a farkasoknak
– egy 10 hektáros bemutató kialakítása a növényevőknek
– egy pavilon építése a macskafajták számára
– egy pavilon építése a vízimadarak számára és a tó újrarendezése
– egy pavilon építése zsiráfok és elefántok számára